Gebruikersnaam
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten
Aanmelden of een account aanmaken
ZUS helpt jou...
Stoppen met roken ... en nu echt!
Seksuele veranderingen tijdens de overgang.
Wat is Endometriose?
Blaasverzakking
Opvliegers

Thema van de Maand

ZUS & Zorg
01 mei 2013

Te snel werkende schildklier

'Nederland telt 800.000 schildklierpatiënten, maar desondanks is hier weinig over bekend. Bij vrouwen komt een schildklieraandoening zeven keer vaker voor dan bij mannen. Maar een schildklieraandoening is niet 'sexy', dus krijgt het geen aandacht' aldus Beryl Göbel van de Schildklierstichting.

Wat is een schildklieraandoening?

De schildklier zit aan de voorkant van je hals, onder de adamsappel. De werking van de schildklier wordt vanuit de hersenen geregeld. Soms is deze werking van de schildklier verstoord. Er zijn verschillende schildklierziektes waarbij de schildklier te traag of juist te snel werkt. In dit artikel bespreken we de te snel werkende schildklier.

Versterkte schildklierwerking

De schildklier maakt een hormoon aan (schildklierhormoon) dat de stofwisseling in je lichaam stimuleert. Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel van dit schildklierhormoon aan. Je stofwisseling is daarom versneld.

Klachten

Het schildklierhormoon komt via het bloed in je hele lichaam terecht. Bij een teveel aan schildklierhormoon kun je last krijgen van: hartkloppingen, beven, zweten, een gejaagd of geïrriteerd gevoel, vermoeidheid, diarree en afvallen (ondanks een toegenomen eetlust). Je huid kan warm en vochtig aanvoelen. Soms is de huid verdikt, bijvoorbeeld aan de onderbenen of zijn er ook oogklachten: de ogen lijken groter dan normaal, ze kunnen pijnlijk zijn en je gezichtsscherpte kan afnemen. De schildklier kan ook opzetten. De klachten kunnen echter ook minder duidelijk zijn. Dat de schildklier te snel werkt kan (dan) door bloedonderzoek worden aangetoond.

De oorzaak

Hyperthyreoïdie wordt meestal door de ziekte van Graves veroorzaakt, en soms door een (multi)nodulair struma. Andere oorzaken komen minder vaak voor. Soms is een scan van de schildklier nodig om aan te tonen om welke aandoening het gaat.

  • De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte. Dat is een ziekte waarbij je antistoffen aanmaakt tegen je eigen lichaam, in dit geval tegen je schildklier. Deze antistoffen zorgen ervoor dat de schildklier meer schildklierhormonen aanmaakt.

  • Bij het (multi)nodulaire struma zijn er groepjes schildkliercellen die ongecontroleerd schildklierhormoon aanmaken. Bij deze ziekte wordt de schildklier binnen enkele jaren langzaam groter.

Andere oorzaken van versterkte schildklierwerking zijn:
  • geneesmiddelen zoals lithium en jodiumhoudende medicijnen
  • een ontsteking van de schildklier door een virusinfectie
  • andere auto-immuunziekten
  • een zeldzame goedaardige tumor in de schildklier

Behandeling

Als de schildklier te hard werkt, kun je daar zelf weinig aan doen. Er is medische behandeling nodig. Hyperthyreoïdie is gelukkig goed te behandelen met medicijnen, radioactief jodium of een operatie.

Eerst krijg je een medicijn waardoor de werking van de schildklier helemaal stopt. Vervolgens krijg je er een tweede medicijn bij dat (kunstmatig) schildklierhormoon bevat. Na zes weken wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in je bloed gecontroleerd. Zo nodig wordt de dosis aangepast. Er zijn mogelijke bijwerkingen zoals huiduitslag, gewrichtspijn en misselijkheid. Krijg je echter last van pijn op de borst, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn en diarree, dan kan dit een gevolg zijn van een te veel aan schildklierhormoon in je lichaam.

Bij de ziekte van Graves wordt meestal eerst voor een behandeling met medicijnen gekozen. Na een jaar stop je hiermee en bij ongeveer de helft van de patiënten blijft de schildklier daarna normaal werken en komt de ziekte niet meer terug. Als je rookt, is de kans dat deze behandeling helpt, echter kleiner. Als de ziekte terug komt, heb je dezelfde behandelmogelijkheden maar omdat je de medicijnen nu levenslang zou moeten innemen, ligt het voor de hand om te kiezen voor een meer blijvende oplossing. Meestal een behandeling met radioactief jodium en in sommige gevallen een operatie waarbij schildklierweefsel wordt verwijderd.

Bij een (multi)nodulair struma zou je ook levenslang medicijnen moeten innemen. Daarom wordt hierbij eerder gekozen worden voor een blijvende oplossing zoals radioactief jodium of voor een operatie.

Na behandeling

Wanneer de uitslag van het bloedonderzoek weer normale waarden aangeeft, wordt je bloed gedurende een jaar iedere drie maanden gecontroleerd. Daarna is jaarlijkse controle voldoende.

Meer weten?

Wil je meer weten over schildklierziektes? Praat erover op het forum of kijk op de website van de Schildklierstichting: www.schildklier.nl

Reacties

Er is nog geen reactie geplaatst.
Actueel