ZUS & Zorg

Verzakking van de baarmoeder

Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen krijgt te maken met de gevolgen van een vaginale verzakking. Bij een verzakking kan de blaas, de darm of baarmoeder via de schede naar buiten zakken. Het is vaak een teken dat je bekkenbodem niet goed functioneert.

Wat is een verzakking van de baarmoeder?

De baarmoeder mondt uit in de schede. Als de baarmoeder uit zijn normale positie zakt, komt deze steeds dichter bij de ingang van je schede te liggen. Dit kan een bobbel in je vagina veroorzaken. Bij een ernstige verzakking kan de baarmoeder zover zakken dat een deel van het weefsel zelfs uitstulpt tot buiten de vagina.

Klachten en symptomen

De baarmoederverzakking zelf veroorzaakt in de meeste gevallen geen duidelijke klachten of symptomen. Het kan wel effect hebben op andere organen en structuren in de bekkenbodem. Doordat de baarmoeder verder uit positie raakt, wordt de druk op bijvoorbeeld de blaas of de darmen verhoogd.

Dat brengt verschillende klachten met zich mee zoals een gevoel van zwaarte of druk in het bekken, pijn in de buik of onderrug, in het bekken en pijn tijdens het vrijen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van terugkerende blaasontstekingen en bij een ernstige verzakking van constipatie en urine-incontinentie.

Hoe ontstaat het?

Een zware bevalling of de bevallingen van meerlingen en grote baby’s waardoor bekkenbodemstructuren verzwakken of beschadigd raken, zijn vaak de oorzaak van een baarmoederverzakking. Oudere vrouwen hebben daarnaast een lagere spierspanning in de bekkenbodem waardoor de kans op een baarmoederverzakking groter is. Andere mogelijke oorzaken zijn chronische obstipatie, chronisch hoesten of persen, obesitas en langdurige zware lichamelijke inspanning.

De behandeling

In een eerste onderzoek zal de arts bepalen of de baarmoeder inderdaad verzakt is. Tijdens het bekkenonderzoek onderzoekt de arts de vagina en de baarmoeder en beoordeelt of er eventuele uitstulpingen in de vagina worden veroorzaakt door de verzakte baarmoeder.

Voor de behandeling van een baarmoederverzakking zijn er chirurgische en niet-chirurgische opties. In eerste instantie zal de mogelijkheid van bekkenbodemoefeningen door middel van bekkenfysiotherapie onderzocht worden. Daarnaast blijkt voor veel vrouwen een vaginaal pessarium een goede oplossing te zijn: door een ring wordt de verzakte blaas of in dit geval de baarmoeder weer op de juiste plaats teruggebracht. Voor sommige vrouwen een simpele oplossing voor een vervelend probleem.

Als de verzakking ernstiger is, kunnen diverse operatieve ingrepen worden overwogen. Er kan worden gekozen voor een operatieve ingreep waarbij een techniek wordt gebruikt waarbij de baarmoeder aan een stevige band in het bekken wordt opgetrokken en weer in de goede positie wordt opgehangen. In enkele gevallen, met name bij bloedingproblemen, biedt een baarmoederverwijdering (hysterectomie) de oplossing.

Meer informatie

Wil je meer weten over de behandelmethoden van een baarmoederverzakking of over de verzakking zelf? Kijk opwww.alantvrouw.nl(nu Bergman Clinics | Kliniek voor vrouwenzorg of stel je vraag aan zorgprofessional op onze site.

Mensen die voldoende bewegen, gezond eten en een goed gewicht hebben, voelen zich fit. Maar er zijn nog meer voordelen. Je spaart namelijk geld uit. Door minder te eten, niet te roken en weinig te drinken geven verzekeraars bijvoorbeeld vaak een lagere premie. Wij hebben op een rijtje gezet wat dit kan betekenen voor jou.
Op 18 oktober 2015, op international menopause day, vindt in Theater de Speeldoos in Baarn hét evenement plaats voor vrouwen in de overgang.
Research medewerker Radiologie
Geschat wordt dat ongeveer 30% van de menstruerende vrouwen jonger dan 50 jaar één of meerdere vleesbomen heeft. Vleesbomen (myomen) kunnen verschillende klachten veroorzaken waaronder: veel bloedverlies (waardoor bloedarmoede), pijnklachten, vaak plassen, obstipatie en een opgezette buik. Er zijn meerdere behandelmethoden die vrouwen kunnen verlossen van klachten die veroorzaakt worden door vleesbomen. Uterus-embolisatie is daar één van.
Sport dietiste
Dan is het handig te weten dat er 3 typen eetgedrag bestaan die ieder een eigen aanpak nodig hebben. Nieuwsgierig welk type eter jij bent en hoe je dit bij jezelf herkent en hoe je hiermee omgaat? Lees dan verder … 
Veel vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken. Of ze denken dat er toch weinig aan te doen is of dat het bij het ouder worden hoort. Dat is jammer, want het overgrote deel van de bekkenbodemklachten is goed te behandelen.